Galleria
mökki

Mökki

Mökki oli ostettaessa hyväkuntoinen, joten mitään ei tarvinnut remontoida. Siinä on kaksi makuuhuonetta, tupakeittiö ja ullakko. Suhteellisen sopivan kokoinen meille. Kaipasimme kutenkin sisävessalle oman tilan ja se saatiin muuttamalla eteisen ja kahden makuuhuoneen väliseiniä.

Sähköä ei alunperin ollut. Sähkötyöt oli kyllä mökkiin tehty, joten se olisi voitu kytkeä sähköverkkoon milloin vain. Sähkölinjojen rakentamisen hinta puuttuvalle kahden kilometrin matkalle oli kuitenkin meidän mielestä hirvittävä, joten rakennettiin sinne aurinkosähköjärjestelmä. Tämä toimi suhteellisen hyvin; kesällä sähkö riitti kaikkiin tarpeellisiin, mutta syksyllä täytyi kulutusta tarkoin tarkkailla ja käyttää aggregaattia määrävälein. Laitteiden epävarmuus talvella ja syksyllä, niiden uusimistarve ja metsän kasvaminen aurinkopaneelien eteen vaikuttivat loppujen lopuksi siihen, että päätimme liittyä sähköverkkoon vuonna 2018.

Sisävessa

Sisävessan hankintaa harkittiin pitkään. Ei tuntunut mukavalta mennä ulkovessaan syksyn pimeinä iltoina ja öinä. Mökkimessuilla tutustuimme erilaisiin malleihin ja päädyimme hetken mielijohteesta MullToa kompostoivaan ja haihduttavaan vessaan. Siihen piti rakentaa pitkä ilmastointiputki, joka vedettiin katon läpi talon harjan korkeudelle. Idea tuntui hyvältä: ekologinen ja helppo. Käytännössä tilanne oli erilainen. Vessan olisi aina pitänyt olla sopivan kostea. Jos se kuivui liikaa, se ei jaksanut toimia ja sotka katkesi.. Lisäksi oli vähän vaikea putsata ja hoitaa vessaa meidän pienessä vessatilassa. Ja kyllä siitä vessasta tuli hajua talon ulkopuolelle ilmastointiputken alapuolelle. Kun tuuli painoi hajun ihan pääoven eteen, tilanne ei naurattanut. Pari vuotta kestettiin sitä vessaa, sitten se myytiin torilla. Tilalle hankimme pakastavan vessan. Se oli helppo asentaa (töpseli seinään) eikä haissut.

mökin rakennelmat

Muut rakennukset

Alunperin rakennuksia oli neljä: mökki, sauna/saunatupa, kota ja varasto/-vessa. Vuosien varrella olemme lisäksi pystyttäneet erilaisia rakennelmia: aitan/varaston, kaksi kompostoivaa vessaa, vihervajan, leikkimökin, puukatoksen, maakellarin ja baljun. Rakennelmia on nyt 12 ja olemme pyhästi vannoneet, ettei ainoatakaan uutta rakennusta/rakennelmaa enää tehdä.