Galleria
mökin piha

Pihapiiri

Olemme vuosien varrella muokanneet pihapiiriä melkoisesti, raivanneet pusikoita ja hankkineet sinne erilaisia rakennelmia. Taistelu luontoa vastaan on ikuinen; luontoäidillä on ihan oma näkemys mitä kasvaa missäkin.

Olemme todenneet, ettei ole olemassa sellaista ratkaisua, joka estää rikkaruohojen kasvua. Olemme muuttaneet nurmikkoalueita sora/murskealueiksi ja päinvastoin. Tällä hetkellä yläpiha on tasattu soralla ja päällystetty kivimurskalla ja alapiha on nurmikkona. Nurmikon hoito on loppujen lopuksi kaikkein helpointa. Nurmikkoa ajetaan ja se on siinä; voikukka-aikaan vähän useammin. Sora/murskealueiden hoito on vaikeampaa. Myrkkyjä ei haluta käyttää ja kitkentä on työläistä. Yksi keino on rikkaruohojen poltto toholla. Se on nopeaa, mutta juuret jäävät ja rikkaruohot rehottavat taas vähän ajan päästä.

mökkeily

Oleskelu ja ruokailu

Meillä ei ole varsinaista "kesäkeittiötä" vaan ruokailupisteet ovat syntyneet vähän suunnittelemattomasti ajan mittaan.

Aluksi rakennettiin grilli ja hella sekä pöytä penkkeineen saunan eteen. Hellasta puuttui uuni, joten ostimme vähän myöhemmin pizzauunin, jossa voi myös savustaa kalaa. Siihen olemme olleet kovin tyytyväisiä. Jostakin ihmeen mielijohteesta rakennettiin vielä siihen lähelle rosvopaistiuuni. Sitä ei kyllä tule käytettyä kuin muutaman kerran vuodessa.

Kaikenlaista on siis hankittu ja rakennettu, mutta tällä hetkellä mietimme edelleen keittotoimintojen järkeistämistä. Katos olisi hyvä, jos sade yllättää. Toisaalta emme halua mitään suurta hökötystä saunaan eteen, kun avaruus saunan edessä on meille tärkeä. Mökin terassilla on toinen ruokailuryhmä, johon onneksi saa tarvittaessa markiisikaton. Se on kuitenkin vähän kaukana ruuan valmistuksesta, joten sitä ei tule paljon käytettyä. Lisäksi on kota, jossa on kaasukeitin. Aika näyttää miten me tätä kehitetään.

terassirinne

Terassirinne

Mökki on rakennettu rinteeseen ja terassirinne muodostui aluksi mökin pohjan tasaamista varten ajetuista kivistä. Muutama vuosi sitten tehtiin koko terassi uudestaan, koska alkuperäinen terassi oli tehty kyllästämättömästä puusta eikä se kestänyt aikaa. Päätettiin tehdä terassi kivistä. Rinne pengerrettiin 3:lla vallikivestä rakennetulla tukimuurilla, joista ylin on samalla terassin kaide. Tukimuurien välit täytettiin mullalla, johon istutettiin kukkia ja pensaita. Homma oli aikamoinen, mutta kannatti. Tällaiset perennat meillä on terassilla. Jotta keväällä muistaisimme missä mitäkin on, on niistä myös tehty kukkakartta.

metsäinen leikkipaikka

Leikkipaikka

Leikkipaikan sijaintia mietittiin pitkään, mutta lopputulos on mielestämme hyvä. Tasasimme pienen metsäalueen mökin lähellä tontilta löytyneillä irtokivillä ja soralla. Käsin se tehtiin; työkaluina toimivat rautakanki, lapio ja kottikärry.

Leikkipaikassa on tällä hetkellä leikkimökki, kiikut ja hiekkalaatikko. Hiekkalaatikkona oli alussa kivillä rajattu nurkka, joka oli osa metsäaluetta. Siitä jouduttiin kuitenkin luopumaan, kun hiekkaa ei saatu suojattua kissoilta ja koirilta. Ostettiin sitten perinteinen puusta tehty hiekkalaatikko. Kun leikki loppuu, laitetaan kansi päälle.

mökin eläimet

Pihan eläimet

Pihapiirissä on bongattu oravia, jäniksiä, hirviä, hiiriä, myyriä, lepakkoja, käärmeitä ja tietysti perhosia ja lintuja. Lintujen bongaamisesta on meneillään kisa. (havainnot)

Sota myyriä vastaan on viime vuosina ollut kiihkeä. Olemme yrittäneet erilaisia keinoja: myyräsipuleita, karkoitustabletteja, myyräkarkotinta, ansaa, vettä myyräkoloihin, pakokaasua myyräkoloihin, sekä verkkoja perentojen juurien ympärille. Lopputulos 7 - 0 myyrien hyväksi. Parhaiten ovat onnistuneet poikamme kissat, jotka muutaman myyrän sieltä ovat metsästäneet.

Sitten on ne ötökät, varsinkin hyttyset. Ympäristön pensaita raivaamalla ne on saatu hieman vähenemään. Hankimme myös nestekaasukäyttöisen hyttysansan. Hyvin se pyydystää, mutta hyttysiä riittää edelleen. Kiusallisinta oli pitkään, kun niitä tunki kesäkuussa laumoittain sisään. Meni kymmenen vuotta ennen kuin keksittiin, että ne tulivat savupiipun kautta. Nyt piipun päällä on hyttysverkko, joka on muistettava poistaa häkävaaran takia aina, kun takassa tai hellassa on tuli.

Kaivon paikka löytyi yllättäen

Alunperin ei ollut kaivoa ja juoma- ja ruokavesi jouduttiin hakemaan kaupan vesipisteestä. Kaivonhaistaja haistoi kolme mahdollista kaivon paikkaa, joista yksi oli aivan portaiden edessä ja kaksi nurmikolla. Kaivoa ei näihin syntynyt. Portaiden edustan paikka oli liian lähellä taloa ja nurmikolle haistetuissa paikoissa kaivinkone kolautti kallioon jo metrin syvyydessä. Pistettiin sitten kaivinkone kaivamaan kunnon mutamonttu järvestä nostettavan mudan kuivatusta varten noin 50 metrin päähän mökistä. Siihen se kaivo sitten yllättäen syntyikin. Kaivon syvyys on 6 metriä ja vesi on hyvää. Vesi nostetaan kaivosta käsipumpulla. Kaivolta vedetään kesäisin painovoimalla toimiva kesävesijohto saunan lähelle.

Anna palautetta ja lähetä viesti vieraskirjaan