Galleria
mökin piha

Pihapiiri

Olemme vuosien varrella muokanneet pihapiiriä melkoisesti, raivanneet pusikoita ja hankkineet sinne erilaisia rakennelmia. Taistelu luontoa vastaan on ikuinen; luontoäidillä on ihan oma näkemys mitä kasvaa missäkin.

Olemme todenneet, ettei ole olemassa sellaista ratkaisua, joka estää rikkaruohojen kasvua. Olemme muuttaneet nurmikkoalueita sora/murskealueiksi ja päinvastoin. Tällä hetkellä yläpiha on tasattu soralla ja päällystetty kivimurskalla ja alapiha on nurmikkona. Nurmikon hoito on loppujen lopuksi kaikkein helpointa. Nurmikkoa ajetaan ja se on siinä; voikukka-aikaan vähän useammin. Sora/murskealueiden hoito on vaikeampaa. Myrkkyjä ei haluta käyttää ja kitkentä on työläistä. Yksi keino on rikkaruohojen poltto toholla. Se on nopeaa, mutta juuret jäävät ja rikkaruohot rehottavat taas vähän ajan päästä.

mökkeily

Oleskelu ja ruokailu

Meillä ei ole varsinaista "kesäkeittiötä" vaan ruokailupisteet ovat syntyneet vähän suunnittelemattomasti ajan mittaan.

Aluksi rakennettiin grilli ja hella sekä pöytä penkkeineen saunan eteen. Hellasta puuttui uuni, joten ostimme vähän myöhemmin pizzauunin, jossa voi myös savustaa kalaa. Siihen olemme olleet kovin tyytyväisiä. Jostakin ihmeen mielijohteesta rakennettiin vielä siihen lähelle rosvopaistiuuni. Sitä ei kyllä tule käytettyä kuin muutaman kerran vuodessa.

Kaikenlaista on siis hankittu ja rakennettu, mutta tällä hetkellä mietimme edelleen keittotoimintojen järkeistämistä. Katos olisi hyvä, jos sade yllättää. Toisaalta emme halua mitään suurta hökötystä saunaan eteen, kun avaruus saunan edessä on meille tärkeä. Mökin terassilla on toinen ruokailuryhmä, johon onneksi saa tarvittaessa markiisikaton. Se on kuitenkin vähän kaukana ruuan valmistuksesta, joten sitä ei tule paljon käytettyä. Lisäksi on kota, jossa on kaasukeitin. Aika näyttää miten me tätä kehitetään.

terassirinne

Terassirinne

Mökki on rakennettu rinteeseen ja terassirinne muodostui aluksi mökin pohjan tasaamista varten ajetuista kivistä. Terassi rakennettiin uudestaan. Alkuperäinen puusta tehty terassi purettiin ja tilalle tehtiin kivilaattataso. Rinne pengerrettiin 3:lla vallikivestä rakennetulla tukimuurilla, joista ylin on samalla terassin kaide. Tukimuurien välit täytettiin mullalla, johon istutettiin kukkia ja pensaita. Homma oli aikamoinen, mutta kannatti. Tällaiset perennat meillä on terassilla. Jotta keväällä muistaisimme missä mitäkin on, on niistä myös tehty kukkakartta. Vuosien mittaan on istutuksia muutettu (korvatut perennat). Osa perennoista ei talvehtinut (Akankaalit, Harmaakurjenpolvet, Hopeapiiskat, Loistesädekukat, Loistosalviat ja Palavat rakkaudet). Myyrät söivät Punatähkät ja Tarhalaukkaneilikat. Amerikanvuokot, Japanin hanhikit, Kultahanhikit ja Piippuköynnös jäivät liian aggressiivisten naapurien varjoon ja häipyivät. Osa perennoista poistettiin, koska ne levisivät hallitsemattomasti (Kaunokainen, Kellopeippi, Keltapeippi, Villiviini ja Vuorikaunokki). Suihkerovihma ja Harmaa-ajuruoho poistettiin, koska niiden sekaan kerääntyi helposti rikkaruohoja. Osa perennoista rönsyili ja kaatui pienempien perentojen päälle ja poistettiin sen takia (Kultakärsämöt, Maruna, Punavirmat ja Ritarinkannukset). Lisäksi siirrettiin osa perennoista pois terassirinteestä toisiin paikkoihin (Isorikot, Patjarikot, Ritarikannukset ja Verihanhikit). Rinnettä on yritetty muuttaa siten, että se olisi mahdollisimman helppohoitoinen.

metsäinen leikkipaikka

Leikkipaikka

Leikkipaikan sijaintia mietittiin pitkään, mutta lopputulos on mielestämme hyvä. Tasasimme pienen metsäalueen mökin lähellä tontilta löytyneillä irtokivillä ja soralla. Käsin se tehtiin; työkaluina toimivat rautakanki, lapio ja kottikärry.

Leikkipaikassa on tällä hetkellä leikkimökki, kiikut ja hiekkalaatikko. Hiekkalaatikkona oli alussa kivillä rajattu nurkka, joka oli osa metsäaluetta. Siitä jouduttiin kuitenkin luopumaan, kun hiekkaa ei saatu suojattua kissoilta ja koirilta. Ostettiin sitten perinteinen puusta tehty hiekkalaatikko. Kun leikki loppuu, laitetaan kansi päälle.

mökin eläimet

Pihan eläimet

Pihapiirissä on bongattu oravia, jäniksiä, hirviä, hiiriä, myyriä, lepakkoja, käärmeitä ja tietysti perhosia ja lintuja. Lintujen bongaamisesta on meneillään kisa. (havainnot)

Sota myyriä vastaan on viime vuosina ollut kiihkeä. Olemme yrittäneet erilaisia keinoja: myyräsipuleita, karkoitustabletteja, myyräkarkotinta, ansaa, vettä myyräkoloihin, pakokaasua myyräkoloihin, sekä verkkoja perentojen juurien ympärille. Lopputulos 7 - 0 myyrien hyväksi. Parhaiten ovat onnistuneet poikamme kissat, jotka muutaman myyrän sieltä ovat metsästäneet.

Sitten on ne ötökät, varsinkin hyttyset. Ympäristön pensaita raivaamalla ne on saatu hieman vähenemään. Hankimme myös nestekaasukäyttöisen hyttysansan (Mosquito Magnet Independence). Hyvin se pyydystää, mutta hyttysiä riittää edelleen. Kiusallisinta oli pitkään, kun niitä tunki kesäkuussa laumoittain sisään. Meni kymmenen vuotta ennen kuin keksittiin, että ne tulivat savupiipun kautta. Nyt piipun päällä on hyttysverkko, joka on muistettava poistaa häkävaaran takia aina, kun takassa tai hellassa on tuli.

hautausmaa

Eläinten hautausmaa

Kissatarhan vieressä on kotieläinten hautausmaa. Eläimet on tuhkattu ja haudattu uurnassa maahan. Hautausmaan keskellä olevaan isoon mäntyyn on kiinnitetty kuolleiden eläinten muistolaatat. Hautausmaalle on pystytetty pöllöaiheinen muistomerkki. Tällä hetkellä siellä lepäävät kissamme Juuso ja Viki, koiramme Ronja, Lassen perheen koira Hertta ja Markuksen kissa Vallu.

Kaivoprojekti

Alunperin ei ollut kaivoa ja juoma- ja ruokavesi jouduttiin hakemaan kaupan vesipisteestä. Kaivonhaistaja haistoi kolme mahdollista kaivon paikkaa, joista yksi oli aivan portaiden edessä ja kaksi nurmikolla. Kaivoa ei näihin syntynyt. Portaiden edustan paikka oli liian lähellä taloa ja nurmikolle haistetuissa paikoissa kaivinkone kolautti kallioon jo metrin syvyydessä. Pistettiin sitten kaivinkone kaivamaan kunnon mutamonttu järvestä nostettavan mudan kuivatusta varten noin 50 metrin päähän mökistä. Siihen se kaivo sitten yllättäen syntyikin. Kaivon syvyys on 6 metriä; vesi nostetaan kaivosta käsipumpulla. Tällä kaivolla pärjäsimme 8 vuotta. Vesi on kesällä hyvää, mutta jotenkin sinne pääsi lumen sulaamisvettä keväällä ja vesi oli silloin sameaa. Pitkän keskustelun jälkeen päätimme sitten hankkia porakoivon. Se tehtiin vuonna 2021 ihan mökin viereen. Vesi löytyikin aika nopeasti (syvyys vain xx metriä), mutta vesi on harmillisesti ruskeata. Rauta- ja mangaaniarvot ovat aivan liian korkeat. Keväällä 2022 on tarkoitus jatkaa vesiprojektia. Olemme jo sopineet porakaivonrakentajan kanssa jatkotoimenpiteistä. Hankitaan suodattimet veden puhdistamiseksi.

balju

Balju

Ylellisyyttä täytyy mökilläkin olla. Ja balju on just sitä. Uutuudenviehätyksen jälkeen emme itse sitä usein käytä, mutta lapset ja lapsenlapset kyllä. Tietysti kinataan vähän kylvyn jälkeen kuka sen baljun pesee. Mutta asia on hoitunut.